MARDİN YEMEKLERİ

MARDİN YEMEKLERİ
    Bir çok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin'deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır. Güney ve Doğu Anadolu'nun bol baharlı, yağlı beslenme özelliği Mardin'de de görülmektedir. Yörenin en meşhur yemekleri, daha ziyade köylerde yapılmakla birlikte merkezde de yapılmaktadır. Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır. Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır. Çorbalık olarak hazırlanan "dövme" yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Köfteliğe "ihşane", içli köfte yapımında kullanılır.
ÇORBALAR:
  • Lebeniye
  • Un Çorbası
  • Mercimek Çorbası
  • Kelle Paça
  • Çorten
ET YEMEKLERİ:
  • Kibbe
  • Etli Ekmek
  • Mardin Çiğköftesi
  • Dobo
  • Fikriye
  • Güveç
  • Alluciye
  • Dahudiyet
  • Incasiye(Saray Mutfağına giren Mardin yemeği)
PİLAVLAR:
  • Şehriyeli Bulgrur Pilavı
  • Kınnebreli Pilavı
  • Yarma Bulgur Pilav(Ihşane)
  • Ciger Pilavı
  • İmceddere
HAMUR İŞLERİ:
  • Sembusek
  • Cevizli börek
  • Susamlı Patetez Böreği
  • Yumurtalı Susamlı Börek
  • Lor Böreği,
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER:
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarması
  • Sebzeli Yaprak Sarması
  • Zeytinyağlı Metfüne,
TATLILAR VE PASTALAR:
  • Sütlaç
  • Davk Bi Dıps
  • Peynir Helvası
  • Harire
  • Tarçınlı Tatlı
  • Havuç Tatlısı
  • Zerde
  • Un Helvası Tatlısı
  • Zingil
  • Mahlep Tatlısı
  • Kahiyat
  • Davk il May
  • İpsise
  • İsfire
  • Çörek
  • Bademli Helva
  • Susamlı Helva
  • Tahinli Helva
  • Cevizli helva
  • Hurma Tatlısı
KEBABLAR:
  • Mardin Kebabı
  • Yoğurtlu Kebab,
KÖFTELER:
  • İçli köfte(Ikbebet)
  • Aya Köfte(Irok)
  • Mercimekli köfte(Bello)
DOLMALAR-SARMALAR:
  • Patlıcan Dolması
  • Biber Dolması
  • İşkembe Dolması
  • Kaburga Dolması
  • Tatlı Kabak Dolması
  • Hindi Dolması
  • Kuzu Dolması
  • Tavuk Dolması
  • Domates Dolması
  • Kırmızı Biber Dolması
  • Lahana Sarması
  • Pazı Sarması
  • Üzüm Sarması.
PİYAZLAR-SALATALAR:
  • Patates Salatası
  • Çoban Salatası
  • Beyin Salatası
  • Ebegümeci Salatası
  • Acur Salatası
  • Nar Salatası
TUZLULAR:
  • Icce, Soğanlı
  • Kişnişli
  • Kırmızı pul Biberli tandır Çöreği
İÇECEKLER:
  • Süryani Şarabı
  • Nar suyu
  • mahlep likörü
  • Sumak suyu
  • üzüm suyu
  • mahlep rakısı
ÇEREZLER:
  • Leblebi
  • Şekerli
  • Leblebi
  • Badem
  • Badem Şekeri
  • Ibzor
  • Kabuksuz Kavun Çekirdeği
  • Kabak Çekirdeği
  • Bıtım
  • Mahlep
  • Ceviz
  • Pestil
  • Cevizli Sucuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder